05.10.2008

ce s-a intamplat la dezbatere

4 octombrie. cort. de la ora 2 incepe instalarea aparaturii. ploua. ne hotaram sa punem plasma si daca ploua tare, o sa tragem folia cortului si o sa acoperim plasma. daca nu, toata piata operei va vedea pe ecran ce se intampla in cort.incet, in cort se fac balti din ce in ce mai mari. nu-i nimic, luam mopul.

ora 5 fara zece. ploua si ne intrebam daca o sa vina cineva, dar iata, vorba lui sopo, incepe sa se adune lume. la ora 5, se umple cortul. incepem. primul vorbeste bogdan, care prezinta pe scurt situatia imobilului casei studentilor, ne spune "regulile jocului"- fiecare vorbitor are la dispozitie 5 minute, in care va atinge cele trei teme propuse. dupa aceea, se pun intrebari din public. daca apar atacuri sau acuze, vom intrerupe. incercam sa gasim solutii. apoi vorbeste sorin popescu, emotionat, nostalgic, dezvoltand mult, mai mult de cinci minute, punctul unu- de ce e nevoie de casa studentilor? ce inseamna casa studentilor ?
intre timp, colegii de la intrare ne fac semne ca a venit primarul. apoi ne scriu pe un biletel ca nu e chiar primarul, dar e cineva din partea primariei- domnul sorin ciurariu. care se aseaza pe unul din scaunele de la marginea baltii din centru si asteapta sa ia cuvantul la microfon.

al doilea vorbitor- domnul vicar- scurt, practic si la obiect. pozitia pe care o prezinta foarte clar este- nu suntem in conflict, vrem sa contribuim la gasirea unei solutii. facem parte din comunitatea acestui oras. ne explica ce vrea episcopia si de ce este important pentru ca cladirea sa fie recuperata in natura- din dorinta de a o reintegra in sistemul educational, asa cum fusese inainte de 1948. la un moment dat, cand este intrebat din public ce se va intampla
pe 24 decembrie, raspunde ca nu se pune problema evacuarii fortate.apoi domnul nicolae robu, rectorul politehnicii. omul cu solutia. domnul robu declara in fata tuturor ca e pregatit sa sprijine construirea noii cladiri a casei studentilor pe terenul politehnicii, aflat intr-o pozitie foarte favorabila, in complexul studentesc. declara ca este gata sa il sprijine pe actualul director al CS pentru a obtine actul de fundamentare pe acest teren. pe scurt, e nevoie de o semnatura pentru a se aproba constructia pe acest
teren a noii cladiri a casei studentilor. o data ce aceasta semnatura e obtinuta, procesul contructiei poate fi demarat. si, mai mult, o data ce semnatura e obtinuta, episcopia se declara dispusa sa prelungeasca contractul de inchiriere pe o perioada de aproximativ doi ani, pana cand noua constructie va fi gata.


urmatorul vorbitor- sorin ciurariu, din partea directiei de urbanistica a primariei. care, printre altele, propune unirea ligilor si a initiativelor studentesti sub o umbrela mai larga- moment in care e certat din public, cum ca o asemenea initiativa exista. afirma, de asemenea, in fata tuturor, ca primaria e gata sa sprijine construirea noii cladiri o data ce actul de fundamentare va fi obtinut. se pare ca exista sansa ca lucrurile sa se rezolve.


aproape toti vorbitorii care se deplaseaza prin balta, splash splash, catre
microfon, se arata gata sa lucreze impreuna. unul din cele mai importante lucruri care se intampla in dezbatere e punerea in contact a tuturor partilor implicate si deschiderea lor catre a gasi o solutie. sorin popescu ne spune ca marti va pleca la bucuresti ca sa urgenteze semnarea hartiei. studentii asista pasiv si atent, asezati pe randurile mai ferite de balti.

participanti la dezbatere:
sorin popescu, cristina modreanu, bocskey laszlo, ada hausvater, nicolae robu, codruta manea, marius zarafescu, vlad petcu, oana petrescu, mihaela michailov, lavinia oprescu, george pasca, lika galac, maria crista, anca gyemant, radu apostol, cristina rusiecki, razvan tupa, sorin ciurariu, alexandru garboni, emil kindlein, monica stanila, eugen bunaru, reprezentanti ai presei, studenti.

Niciun comentariu: