12.10.2008

centru comunitar 2 - lansare




pe 4 octombrie - dezbatere publica si lansarea centrului temporar comunitar 2 - primul satelit al centrului comunitar 1 LA BOMBA - Rahova/Uranus Bucuresti.


afis spectacol cu caine


10.10.2008

N-avem loc de spatiu public


in cazul in care CS se evacueaza, ce alte spatii de exprimare libera – as in libera -necenzurata, libera-gratuita, libera-libera - au tinerii in Timisoara ?

in paralel cu repetitiile am inceput impreuna cu grupul h.arta un atelier de explorare a spatiilor culturale pentru tineri – cate au fost si cate au mai ramas?
am terminat repede.

daca faceam asta in alt oras, tot atata ne lua, nu-i vorba – cinematografele se inchid, casele de cultura nu prea mai stiu pentru cine si de ce, nici lumea nu se inghesuie pentru ca locurile astea suna a “trista amintire” si nu a “dreptul meu la libera exprimare” sau a “accesul meu la cultura”.
Macar la mall e clar: e locul unde ai dreptul sa cumperi, ai dreptul sa consumi.
Si intre una si alta poti sa spui “da” la oficiul de stare civila care, la Timisoara, are sediul la mall.

Rezultatele atelierului pe 12 octombrie, in cadrul spectacoluluiEvacuarea Casei Studentilor.

08.10.2008

we proudly present...


latest news

latest news: il sunam azi pe sorin popescu, care trebuia sa plece la bucuresti sa obtina semnatura ministrului pentru actul de fundamentare. il intrebam- ce faceti, mai plecati? nu mai plec. dar ati mai aflat ceva cu hartia? da, am aflat ca azi actualul ministru, domnul adomnitei, a fost demis, si ca nu putem semna hartia pana cand noul ministru, domnul anton anton, nu va intra in functie. no comment.

06.10.2008

Al treilea Speaker's Corner

Dupa Parcul VA URMA - Rahova-Uranus si Galeria Noua din Bucuresti, Piata Operei din Timisoara este cel de-al treilea spatiu public care primeste un Speaker's Corner de la Ofensiva Generozitatii.





Prin balti si noroi, sambata, in ziua dezbaterii, echipa tanga a marcat cu spray roz locul in care fiecare locuitor din Timisoara este invitat de acum incolo sa isi exprime liber si public opiniile.

Patratul roz a aparut cu doua ore inainte de inceperea dezbaterii de la ora 17:00, sambata. Dupa ce am uscat vopseaua cu foenul ca sa nu fie lipicios, a venit ploaia si a inundat tot. Asa ca in dezbatere lumea a vorbit de langa patrat, dar de acum incolo, speram ca vor fi pe, si nu pe langa.



05.10.2008

ce s-a intamplat la dezbatere

4 octombrie. cort. de la ora 2 incepe instalarea aparaturii. ploua. ne hotaram sa punem plasma si daca ploua tare, o sa tragem folia cortului si o sa acoperim plasma. daca nu, toata piata operei va vedea pe ecran ce se intampla in cort.



incet, in cort se fac balti din ce in ce mai mari. nu-i nimic, luam mopul.





ora 5 fara zece. ploua si ne intrebam daca o sa vina cineva, dar iata, vorba lui sopo, incepe sa se adune lume. la ora 5, se umple cortul. incepem. primul vorbeste bogdan, care prezinta pe scurt situatia imobilului casei studentilor, ne spune "regulile jocului"- fiecare vorbitor are la dispozitie 5 minute, in care va atinge cele trei teme propuse. dupa aceea, se pun intrebari din public. daca apar atacuri sau acuze, vom intrerupe. incercam sa gasim solutii. apoi vorbeste sorin popescu, emotionat, nostalgic, dezvoltand mult, mai mult de cinci minute, punctul unu- de ce e nevoie de casa studentilor? ce inseamna casa studentilor ?




intre timp, colegii de la intrare ne fac semne ca a venit primarul. apoi ne scriu pe un biletel ca nu e chiar primarul, dar e cineva din partea primariei- domnul sorin ciurariu. care se aseaza pe unul din scaunele de la marginea baltii din centru si asteapta sa ia cuvantul la microfon.

al doilea vorbitor- domnul vicar- scurt, practic si la obiect. pozitia pe care o prezinta foarte clar este- nu suntem in conflict, vrem sa contribuim la gasirea unei solutii. facem parte din comunitatea acestui oras. ne explica ce vrea episcopia si de ce este important pentru ca cladirea sa fie recuperata in natura- din dorinta de a o reintegra in sistemul educational, asa cum fusese inainte de 1948. la un moment dat, cand este intrebat din public ce se va intampla
pe 24 decembrie, raspunde ca nu se pune problema evacuarii fortate.



apoi domnul nicolae robu, rectorul politehnicii. omul cu solutia. domnul robu declara in fata tuturor ca e pregatit sa sprijine construirea noii cladiri a casei studentilor pe terenul politehnicii, aflat intr-o pozitie foarte favorabila, in complexul studentesc. declara ca este gata sa il sprijine pe actualul director al CS pentru a obtine actul de fundamentare pe acest teren. pe scurt, e nevoie de o semnatura pentru a se aproba constructia pe acest
teren a noii cladiri a casei studentilor. o data ce aceasta semnatura e obtinuta, procesul contructiei poate fi demarat. si, mai mult, o data ce semnatura e obtinuta, episcopia se declara dispusa sa prelungeasca contractul de inchiriere pe o perioada de aproximativ doi ani, pana cand noua constructie va fi gata.


urmatorul vorbitor- sorin ciurariu, din partea directiei de urbanistica a primariei. care, printre altele, propune unirea ligilor si a initiativelor studentesti sub o umbrela mai larga- moment in care e certat din public, cum ca o asemenea initiativa exista. afirma, de asemenea, in fata tuturor, ca primaria e gata sa sprijine construirea noii cladiri o data ce actul de fundamentare va fi obtinut. se pare ca exista sansa ca lucrurile sa se rezolve.


aproape toti vorbitorii care se deplaseaza prin balta, splash splash, catre
microfon, se arata gata sa lucreze impreuna. unul din cele mai importante lucruri care se intampla in dezbatere e punerea in contact a tuturor partilor implicate si deschiderea lor catre a gasi o solutie. sorin popescu ne spune ca marti va pleca la bucuresti ca sa urgenteze semnarea hartiei. studentii asista pasiv si atent, asezati pe randurile mai ferite de balti.

participanti la dezbatere:
sorin popescu, cristina modreanu, bocskey laszlo, ada hausvater, nicolae robu, codruta manea, marius zarafescu, vlad petcu, oana petrescu, mihaela michailov, lavinia oprescu, george pasca, lika galac, maria crista, anca gyemant, radu apostol, cristina rusiecki, razvan tupa, sorin ciurariu, alexandru garboni, emil kindlein, monica stanila, eugen bunaru, reprezentanti ai presei, studenti.

repetitiii

de joi- vineri - super, am inceput repetitiile la Casa Studentilor. Cu membrii de la Thespis si alti tineri din TM. La Casa Studentilor la repetitii e uneori ca la UNATC. exista un automat de cafea pe hol, cu bancnote. Iei cheile de la portar, cu numele- cand am cerut prima cheie, m-am dus din proprie initiativa sa scriu cheia, sala, si sa semnez, ceea ce aproape ca l-a emotionat pe domnul de la poarta. Ne-a urat mult succes. In plus, ce mai e tare- si asta difera de UNATC, e ca atunci cand mai sunt si alte activitati in cladire, se pot auzi: muzica folclorica si fluieraturi de la Doina Timisului, vocalize si chiar "desteapta-te romane" de la alt grup vocal mare, muzica hardcoreheavyska din subsol, macarena de la dansuri, si uneori toate in acelasi timp. in rest, numai bine. actorii ne plac foarte mult si suntem incantati ca lucram impreuna. :-).

02.10.2008

dezbatere publica sambata 4 octombrie


COMUNICAT DE PRESĂ
Dezbatere Publică


Sâmbătă 4 octombrie, ora 17.00, în cortul din faţa Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, Piaţa Operei.

Dezbatere publică cu tema Evacuarea Casei Studenţilor în care toţi cei prezenţi îşi pot exprima opinia şi pot propune soluţii pentru această situaţie. Ca urmare a retrocedării către Episcopia Romano-Catolică, Casa de Cultură a Studenţilor urmează să fie evacuată din 23 decembrie 2008, neexistind momentan nicio soluţie sigura pentru membrii acesteia. Proiectul Evacuarea Casei Studenţilor îşi propune generarea unui dialog între părtile implicate.

Cei invitaţi să ia cuvântul sunt: Sorin Popescu, directorul interimar al CS, Laslo Bocskei, vicarul Episcopiei Romano-Catolice,Gheorghe Ciuhandu, primarul oraşului Timişoara, Ada Hausvater, director al Teatrului Naţional Timişoara, Sorin Ciurariu, şef direcţia de Urbanism a Primăriei Timişoara, Nicolae Robu, rector al Universităţii Politehnice, Ion Talpoş, rector al Universităţii de Vest, Violeta Zonte, profesor al Universităţii de Vest, Mirela Puia, actriţă şi membrii consiliului de administraţie al CS: (Cosmin Costa – director DJT, delegat ANT , Chiş Culiţă – reprezentantul primariei, Violeta Zonte – UVT, Vlad Petcu, Liviu Eugen Anton – UPT, Andrei Crăciun, Bucuraş Viorel – UMT, Cosmin Păducel – UMT, Stelian Acatincăi – Univ. St. Agricole, Bogdan Costea – Univ. St. Agricole, Damian Diaconescu – CS, Alexandru Garboni – Doina Timişului ).

Agena de dezbatere cuprinde urmatoarele teme:
De ce e nevoie de Casa Studenţilor?
Cum trebuie împărţite responsabilităţile în ceea ce priveşte soluţionarea problemei Casei Studenţilor?
Care sunt soluţiile posibile?
Fiecare vorbitor va lua cuvântul pe temele din agendă şi va răspunde întrebărilor adresate de către participanţii la dezbatere.

tangaProject este un atelier de teatru independent, pentru dezvoltarea şi explorarea noilor tipuri de teatralitate şi dramaturgie, experimentarea mijloacelor de expresie teatrală şi introducerea conceptului de teatru comunitar prin: ateliere şi workshopuri, educaţie, cercetare şi observaţie, lucru în echipă, interdisciplinaritate, artă implicată, responsablizare socială. ACTIVE ART. Proiectul Evacuarea Casei Studenţilor este o iniţiativă Ofensiva Generozităţii.


Producător – Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara, în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti, primul teatru de stat din România care produce un proiect de artă comunitară şi responsabilizare socială, din dorinţa de a se implica şi a reprezenta direct comunitatea din care face parte şi în mijlocul căreia îşi desfăşoară activitatea.


Echipa: Bogdan Georgescu, Vera Ion, Andreea Eşanu, Selma Dragoş, David Schwartz, Andrada Chiriac

tanga nu acoperă. Descoperă!