20.09.2008

durnenkov and kazachkov, prietenii de la ap. 6

De o saptamana, pe langa intalnirile din apartamentul 13, am inceput si intalnirile din apartamentul 6. Pe usa scrie "American Touristen". Inauntru, colegii nostri din Rusia. Mikhail Durnenkov si Evgheni Kazachkov, Moskova. Teatr.dok.

Lucram impreuna, pornind de la experienta lor de la Teatr.dok- teatru documentar, scris, exercitii, tehnici de documentare.







"Some tea? Some coffee?", ne intreaba cei doi, in timp ce ne instalam pe covor, grupati in jurul radiatorului. Afara ploua de o sapatamana.

La inceput vorbim teoretic despre diverse tehnici de documentare, dintre care prima, cea a lui Daldry, mai patentata, si ultima doar in faza de proiect- "real people", in care oamenii vin si nu joaca nici un personaj, ci doar se joaca pe sine. aflam de diverse tehnici de constructie si auzim foarte des expresia "cut the acting out", care de altfel ne place si noua.facem jocuri, exercitii, si incercam sa comunicam cat mai bine, dincolo de barierele de limba. unele lucruri sunt foarte folositoare, altele sunt putin mai teoretice.povestim despre ce facem. prezentam o arhiva a personajelor pe care le-am cunoscut. ne pregatim pentru intalnirea cu actorii, si ne gandim impreuna la un set de jocuri prin care sa putem sa ne cunoastem mai bine si sa gasim improvizatii prin care sa putem dezvolta scenariile de spectacol.

Ce mai aflam pe langa exercitii- ca nu poti sa bei vodca fara zakusca (zakusca insemnand in rusia "aperitiv", adica orice se mananca atata timp cat bei si vodca. pana la urma, ajungem a concluzia ca si berea tot un fel de zakisca e); ca in Rusia- sau cel putin Moskova, toate toaletele au incuietoare, si cele din apartamente, si ca lipsa incuietorii dintr-o toaleta poate provoca panica, ca Moskova e aglomerata si Timisoara e frumoasa. ca la moskova nu s-a aprobat niciodata pana acum un gay parade. ca in moskova nu exista ceva echivalent etno tv. ca ar fi o idee buna sa existe, de ce nu, si etno porno. initiativa inspirata de o cina la un restaunrant din TM la care la un moment dat apar niste dansatoare in costum popular care le pun, la propriu, fustele in cap prietenilor din rusia. ei se declara interesati de fenomenul etno din tara noastra. s-a dezvoltat mult de cand ati intrat in UE? intreaba Jenia senin, gandindu-se ca e o campanie de afirmare a identitatii si de lupta impotriva globalizarii.


to be continued.

Niciun comentariu: